Kdrama: waarom is het zo verslavend en populair?

kdrama

Zal ik eens wat bekennen? Ik vond altijd dat mensen die series bingewatchten een gebrek aan zelfbeheersing toonden. 'Ik heb tenminste zelfbeheersing,' dacht ik zelfingenomen, en zette netjes de tv uit aan het eind van een aflevering op Netflix. En toen kwam ik in aanraking met Kdrama...

Kdrama: nu ben ik één van hen...


Nu blijkt dat stoppen met kijken na 1 alevering met zelfbeheersing weinig te maken had. Want sinds ik Koreaans drama heb ontdekt ben ik ook zo'n bingewatcher... Kdrama zijn series die gemaakt zijn in Korea. Ze zijn er in allerlei genres, maar ik ben verslingerd geraakt aan het romance genre. Enigszins verbijsterd observeer ik mijn eigen kijkgedrag. Wat maakt in vredesnaam dat ik de ene na de andere aflevering van Kdrama kijk? Waarom stop ik niet na één aflevering? Ik heb natuurlijk niet voor niets ooit psychologie gestudeerd in Utrecht. Daar lag een interesse in menselijk gedrag aan ten grondslag. Daarom kan het fenomeen van Kdrama mij fascineren. Met andere woorden:
'Wat maakt Kdrama zo verslavend en populair?'
Ik ging op onderzoek!

Kdrama: wat maakt het zo verslavend en populair?


 1. Cliffhangers! Een belangrijke algemene oorzaak van het binge-watch effect zijn zogenoemde cliffhangers. En die zie je zeker terug in K-drama. Een cliff hanger is een cruciaal moment aan het eind van een aflevering. Er gebeurt iets ingrijpends, dat maak dat je op het puntje van je stoel gaat zitten. Cliff hangers zijn bedoeld om er voor te zorgen dat je terugkomt om te kijken hoe het verder gaat.
 2. De verhaallijnen. De verhaallijnen in K-drama zijn anders dan de verhaallijnen in Westerse series. Zo heb ik een serie gekeken over een Alien die is neergestort op aarde en verliefd wordt, een man die verliefd wordt op wat hij denkt dat een vrouwelijke robot is, en een serie waarin de 'love interest' schade heeft aan zijn frontaalkwab waardoor hij geen gevoel heeft. De verhaallijnen in Kdrama zijn een mengeling van onder andere sprookjesachtige en mythische elementen.
 3. De ontwikkeling van de karakters. De karakters in K-drama zijn interessant, en herkenbaar in hun emoties.
 4. De opbouw van de liefdesrelatie. Hoewel de verhaallijnen verfrissend zijn vergeleken met Westerse series, zijn ze volgens een bepaald stramien opgebouwd. De hoofdpersonen leren elkaar kennen, en hebben vaak eerst een hekel aan elkaar. Langzaam maar zeker zie je ze voor elkaar vallen, waarna Het Misverstand volgt. Dat moeten ze overwinnen, waarna goed alles komt. De hele formule doet erg aan een Bouquetreeks romannetje denken. En die zijn natuurlijk ook niet voor niets zo populair. Dus als je K-drama kijkt dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Dat wil je dus ook graag zien, waardoor je blíjft kijken.
 5. Een gemiddeld Kdrama bestaat uit 16 afleveringen van 1 uur. Dat maakt het al snel een optie om te proberen om alles snel achter elkaar te kijken. Als je weet dat er nog 3 seizoenen volgen is dat onbegonnen werk. Maar nog 'even' 4 afleveringen kijken als je bij aflevering 12 bent? Ja, dat kan wel!
 6. Kdrama is interessant! Hoewel het drama's zijn krijg je toch wel een indruk van de Koreaanse cultuur. Zo kijk ik gefascineerd toe hoe ouders onbekommerd hun kinderen slaan. En ook werkgevers zijn niet te beroerd om oorvijgen uit te delen aan hun werknemers.
 7. Er zitten prachtige soundtracks bij K-drama.
 8. Kdrama is keurig. Geen grove sex-scenes. Als het ene personage de andere al eens een klopje op de arm geeft is dat al heel wat! Dat maakt het moment van De Kus enorm romantisch, evenals elkaars hand vasthouden!
 9. Kdrama is gratis te bekijken op sites als KissAsian en DramaFever.
 10. Kdrama is humoristisch. Ik had voor het eerst in lange tijd buikpijn van het lachen bij het K-drama Strong Woman Do Bong Soon.
 11. K-drama is een ontsnapping aan de realiteit. Je kunt je verliezen in een verhaal.

Waarom ik me verbaas over mijn liefde voor K-drama


Ik was nooit van plan om K-drama leuk te vinden. Ik wilde mijn jongste dochter een plezier doen door een paar afleveringen met haar mee te kijken. Maar in eerste instantie vond ik het maar niks. Ik houd helemaal niet van series in andere talen dan Engels, het acteerwerk vond ik slecht en de acteurs leken net twaalfjarige schoolkinderen. En toch kreeg het verhaal me ergens rond aflevering 6 van Two Worlds te pakken. Nadat die serie eindigde keek ik het K-drama Pinocchio over een meisje dat niet kan liegen want dan krijgt ze de hik. Een typisch K-drama verhaallijn dus ; ) Vervolgens keek ik op advies van mijn jongste dochter het Kdrama Goblin en daarna was het hek van de dam. Zo gauw ik die af had zocht ik gulzig naar mijn volgende Kdrama.

Mijn conclusie over Kdrama


Kdrama is een bijzonder fenomeen vind ik. Hoewel ik helemaal niet houd van series in andere talen, kijk ik onbekommerd Kdrama waarvan ik geen woord kan verstaan. In deze post probeerde ik een verklaring te vinden voor mijn eigen kijkgedrag, maar ook voor het kijkgedrag van andere Kdrama liefhebbers. Want ik ben beslist niet de enige met een zwak voor Kdrama. Een van de favoriete sites van Kdrama fans DramaFever streamt maar liefst 800 miljoen minuten Kdrama per maand. En ze hebben maandelijks ruim 2 miljoen unieke bezoekers.

Lees ook Waarom ik bijna geen Netflix meer kijk.

No comments

Post a Comment

Wil je bericht krijgen als iemand op jou reageert? Vink dan 'Melding sturen' aan. Je vindt dit rechtsonder het comment formulier.

© all rights reserved
made with by templateszoo